Amarandiõli: millest seda tehakse, kasulikud omadused, kasutamine
Amarandiõli peetakse üheks kõige kasulikumaks taimeõliks. Seda kasutatakse nii dietoloogias, kosmeetikas kui ka kompleksravi vahendina.
- Millest amarandiõli tehakse
- Koostis ja kalorisisaldus
- Amarandiõli kasulikud omadused
- Üldine kasu
- Naistele
- Meestele
- Raseduse ajal
- Imetamise ajal
- Lastele
- Kaalukaotuse ajal
- Amarandiõli meditsiinis
- Kasutamine kosmeetikas
- Näole
- Juustele
- Kehale
- Amarandiõli kulinaarias
- Kas amarandiõlil saab praadida
- Kahju ja vastunäidustused
- Kuidas valida ja säilitada
- Kuidas kodus valmistada amarandiõli
- Kuidas amarandiõli võtta
- Huvitavaid fakte amarandist
Millest amarandiõli tehakse
Seda toodet valmistatakse amarandi seemnetest – ühest vanimast teraviljataimest. Looduses leidub sadakond liiki. Paljud neist kasvavad söötidel umbrohuna. Need on üsna kõrged taimed, millel on tihedad pähikjad või pöörisjad õisikud punaka või lilla varjundiga. Taime viljad on kuprid, millesse on kogutud kuni 0,5 miljonit väikest seemet – neist valmistataksegi õli.

Huvitav on, et Kolumbuse-eelses Ameerikas saadi seemnetest ja teradest mitte ainult õli, vaid ka jahu. Ka see on teenitult tunnustatud meditsiinis ja dietoloogias. Kuid just õli, millel on unikaalne vitamiini- ja mineraalikompleks, on peamine väärtus.
Amarandiõli toodetakse tööstuslikes tingimustes mitmel viisil:
- Ekstraheerimine. Sel juhul kasutatakse menetluses mis tahes taimeõli, peamine tingimus on, et see ei tohi olla rafineeritud. Kõige odavam on kasutada selleks päevalille- või maisiõli. Tootmisprotsessi käigus satub osa amarandi seemnetes sisalduvatest kasulikest ainetest õli põhja. Kuid sel juhul on nende kogus tunduvalt väiksem kui teiste tootmisviiside puhul. Kuid see-eest on sel viisil saadud toode universaalne, seda saab kasutada nii toiduna, meditsiinis kui ka kodukosmeetikas.
- Ekstraktsioon süsihappegaasiga. Seda meetodit kasutatakse ainult tööstuslikes tingimustes. Sel teel saadud toodet ei tohi kasutada meditsiinilistel eesmärkidel ega toiduvalmistamiseks, see sobib ainult kosmeetikaks.
- Külmpressimine. Selles menetluses ei kasutata mingeid lahusteid. Amarandi seemned, mis on rangelt valitud füüsikalis-keemiliste näitajate järgi, asetatakse spetsiaalsesse masinasse ja ilma täiendava kuumutamiseta või keemilise reagendiga töötlemiseta pressitakse neist võimsa pressi abil õli. Pressjääki kasutatakse samuti farmaatsia- ja toiduainetööstuses, sest see sisaldab palju kasulikke aineid.
Külmpressimisel saadud õli on toimeainete sisalduse poolest kõige puhtam ja kontsentreeritum.
Koostis ja kalorisisaldus
Amarandiõli energiasisaldus on 736 kcal 100 g toote kohta. Sellise näitaja juures ei saaks seda just dieettooteks nimetada, kuid asi on ainetes, mida see sisaldab. Amarandiõli koostisse kuuluvad:
- Skvaleen (8–10% sõltuvalt tooraine kvaliteedist). See on looduses väga haruldane ühend, mis aitab reguleerida lipiidide ainevahetust ja osaleb mitmete hormoonide sünteesis.
- Fütosteroolid, mille omadusi käsitletakse allpool.
- Askorbiinhape, mis mõjub soodsalt veresoonte seisundile ja tõstab immuunsust.
- B-rühma vitamiinid, mis osalevad ainevahetusprotsessides.
- E-vitamiin (ja seda kõige aktiivsemal kujul – tokotrienool). See on antioksüdant ja omab põletikuvastaseid omadusi.
- Karotenoidid, mis on A-vitamiini eelkäijad, millel on antioksüdantsed omadused.
- D-vitamiin, mis vastutab luude tervise eest.
- Erinevad mikroelemendid, sealhulgas kaalium, fosfor, vask, magneesium jne. Just need aitavad organismil täita kõiki oma funktsioone.
- Fosfolipiidid, mille peamine komponent on letsitiin – aine, mis on otseselt seotud lipiidide ainevahetusega.
- Polüküllastumata rasvhapped, sealhulgas linool- ja oleiinhape.
- Asendamatud aminohapped.
Inimese jaoks on amarandiõli ainus skvaleeni allikas (seda ainet leidub ka haiuiras, kuid seda ei saa just kättesaadavaks tooteks pidada). Samas on just skvaleenil kasvajavastased omadused. Eriti aktiivselt avaldab see oma omadusi koos C-vitamiini, tokotrienooli ja aminohapetega, mida samuti nendes õlides leidub.
Skvaleenil on lisaks põletikuvastasele ka valuvaigistav toime, see stimuleerib kudede taastumist, osaleb rakkude proliferatsiooni protsessis, mistõttu on sellel haavu parandavad omadused. Eelkõige saab skvaleen toime põletuste, troofiliste haavandite ja ekseemiga. See aitab võidelda erinevate stomatiidi vormidega. Selle abil ravitakse süljenäärmete haigusi.
Samuti on sellel ainel kaitsvad omadused. Tõestatud on selle antimikroobne, fungitsiidne ja, mis kõige tähtsam, antikantserogeenne toime.
Skvaleen varustab rakke hapnikuga, omab antioksüdantseid omadusi, millega seletub selle võime takistada kasvaja arengut.
Seda ainet kasutatakse aktiivselt kosmetoloogias, kuna sellel on niisutavad ja pehmendavad omadused ning see aitab eemaldada organismist toksiine, mis mõjuvad negatiivselt naha seisundile.
Peale skvaleeni on amarandiõlil veel üks oluline komponent – fütosteroolid. Need on hormoonilaadsed ained, millel on kõik hormoonide omadused, kuid puuduvad kõrvaltoimed, mida põhjustab standardne hormoonasendusravi. Lisaks on fütosteroolide peamine omadus võime alandada "halva" kolesterooli taset veres.
Amarandiõli kasulikud omadused
Üldine kasu
Amarandiõli, olenemata sellest, millise sordi seemnetest see on saadud, omab palju kasulikke omadusi. See sobib kokku erinevate ravimpreparaatidega, on tunnustatud ametliku meditsiini poolt ja on osa kompleksravist erinevate haiguste korral.

On tõestatud, et amarandiõli ennetav tarbimine võimaldab oluliselt vähendada südame isheemiatõve tekkeriski, ennetada infarkte ja insulte. On olemas uuringud, mis kinnitavad, et amarandiõli pikaajaline tarbimine takistab pahaloomuliste kasvajate teket.
Amarandiõli:
- Kõrvaldab erinevad kõrvalnähud pärast erinevate ravimite kasutamist.
- Parandab hepatobiliaarsüsteemi funktsiooni, taastab maksa, mõjub soodsalt neerudele.
- Tugevdab immuunsust.
- Pärsib patogeensete mikroobide arengut, soodustab nende ainevahetusproduktide kiiret eemaldamist organismist, mis on sageli inimesele toksilised.
- Mõjub soodsalt mao- ja soole limaskestadele, normaliseerides seeläbi seedeprotsesse.
- Parandab vere koostist.
- Normaliseerib kõigi kehasüsteemide tööd.
Amarandiõli aitab eemaldada organismist raskmetallide sooli. Samuti peetakse seda suurepäraseks vahendiks aneemia vastu.
Naistele
Amarandiõli sisaldab selliseid aineid nagu fütosteroolid, mis võimaldavad normaliseerida hormonaalset tausta. Selle toote tarbimine avaldab positiivset mõju reproduktiivsüsteemi organite seisundile.
Meestele
On rida uuringuid, mis kinnitavad amarandiõli positiivset mõju meeste reproduktiivsüsteemile. See toode omab ka põletikuvastaseid omadusi ja aitab ennetada eesnäärmehaigusi – nii põletikulisi kui ka kudede vohamisega seotud. See vahend võitleb tõhusalt erektsioonihäirete ja viljatusega.
Raseduse ajal
Tulevastele emadele soovitatakse amarandiõli kasutada esimesel trimestril, kuna see võimaldab vabaneda toksikoosist. Kuid sellega selle kasulikud omadused ei piirdu, sest see sisaldab palju antioksüdante, vitamiine ja mineraale, mis on vajalikud loote normaalseks arenguks, ning võib ennetada aneemiat, mille tekkerisk raseduse ajal oluliselt suureneb.
Amarandiõli väline kasutamine sel perioodil võimaldab ennetada venitusarmide tekkimist.
Imetamise ajal
Noortele emadele on amarandiõli kasulik selle poolest, et see aitab taastada normaalse hormonaalse tausta ja mõjub soodsalt naha ja veresoonte seisundile. Esimesel kolmel nädalal pärast sünnitust ei ole soovitatav seda toodet toidusedelisse lisada, kuna sel ajal on lapse seedesüsteem eriti tundlik mis tahes toiduainete suhtes.
Lastele
Alla 3-aastastele väikelastele määratakse amarandiõli rahhiidi ennetamiseks selle ainulaadse koostise tõttu. Asi on selles, et kõik ülalnimetatud ained on väga kasulikud luu- ja lihaskoe tugevdamiseks. Siiski tuleb enne lapsele sellise toote andmist kindlasti konsulteerida lastearstiga.
Mis puutub välispidisesse kasutusse, siis on amarandiõli eriti kasulik haavade paranemise vahendina pidevate kriimustuste ja marrastuste vastu, mida noored uurijad sageli saavad.
Kaalukaotuse ajal
Amarandiõli parandab ainevahetusprotsesse, kiirendab rasvade lõhustamist ja aitab alandada halva kolesterooli taset veres. Kõik see aitab vabaneda liigsetest kilogrammidest. Seetõttu võib amarandiõli väikeses koguses – kuni 1 teelusikatäis päevas – lisada toitumisse. Eelkõige sobib see köögiviljasalatite maitsestamiseks.
Amarandiõli meditsiinis
See supertoode on pälvinud Ameerika ja Euroopa arstide tunnustuse ning seda kasutatakse aktiivselt tänapäeva meditsiinis, sealhulgas rahvameditsiinis. Eelkõige on amarandiõli efektiivne:

- Dermatoloogiliste haiguste korral. Sellistel juhtudel kasutatakse seda kompressidena või lihtsalt määritakse kahjustatud nahapiirkondi kaks korda päevas, jäetakse umbes 10 minutiks ja seejärel eemaldatakse õli liig vatitampooniga. See vahend on efektiivne isegi avatud haavade korral, samuti kuiva ekseemi, psoriaasi, neurodermatiidi ja isegi rasketel juhtudel nagu mükoos või nakkuslikud kahjustused nagu herpes või mükoos.
- Aneemia korral. Sellisel juhul võetakse õli suu kaudu, kuna see sisaldab hemoglobiini sünteesiks olulisi komponente nagu vask ja raud.
- Hingamisteede ja suuõõne haiguste korral (sealhulgas sellised patoloogiad nagu gingiviit, stomatiit, muud põletikulised protsessid igemetel). Sellistel juhtudel soovitatakse amarandiõli võtta nii toiduga kui ka valmistada selle põhjal loputusvahendit.
- Suhkurtõve ja rasvumise korral. Sellistel juhtudel parandab see lipiidide ainevahetust ja seda soovitatakse lisada toitumisse väikestes kogustes.
- Günekoloogiliste haiguste korral. Eelkõige peetakse seda eriti kasulikuks emakakaela erosiooni ravis. Kuid seda kasutatakse ka selliste patoloogiate ravis nagu kolpiit, endometriit, müoom jne. Eelkõige tehakse selle õliga vanne ja aplikatsioone, kuna see võib vahetult mõjutada limaskesti ja kiirendada regeneratiivseid protsesse. Samuti võetakse õli suu kaudu hormonaalse tasakaalu parandamiseks, mis on väga oluline menopausi ajal või menstruaaltsükli häirete korral.
- Oftalmoloogiliste haiguste korral. Amarandiõli peetakse suurepäraseks profülaktiliseks vahendiks katarakti, makuladegeneratsiooni (võrkkesta haigus), ööpimeduse jne ennetamiseks. Amarandiõli aitab samuti vähendada retinopaatia tekkeriski, mis on sageli suhkurtõve tüsistus. See võitleb ka erineva päritoluga blefariidi ja konjunktiviidiga.
Amarandiõli on kasulik närvisüsteemi tervisele. See aitab ennetada dementsuse teket, samuti määratakse seda kompleksravi osana erinevate psühho-emotsionaalsete häirete korral. Arvatakse, et tänu oma antioksüdantsetele ja analgeetilistele omadustele tuleb see toime selliste probleemidega nagu peavalud ja unetus, ning aitab parandada kognitiivseid võimeid ja mälu. On tõestatud, et selle regulaarne tarbimine soodustab rõõmuhormooni serotoniini tootmist.
Tähelepanu väärivad amarandiõli bakteritsiidsed omadused. Siiski tuleb mõista, et see ei asenda antibiootikume ega veelgi enam – viirusvastaseid ravimeid, kuid võib suurendada nende tõhusust. Seetõttu määratakse seda tuberkuloosi, erinevate nakkushaiguste, sealhulgas seenhaiguste ravis.
Amarandiõli võib tänu kõrgele antioksüdantide sisaldusele kasutada vähiravis. Siiski tuleb arvestada, et see ei asenda täisväärtuslikku ravi, vaid lihtsalt suurendab selle tõhusust. Samuti aitab see toode taastuda neil, kes on läbinud keemiaravi kuuri.
Amarandiõli kasutatakse lihasdüstroofia, samuti luu- ja lihaskonna haiguste, sealhulgas erineva päritoluga artriidi, osteokondroosi, osteoporoosi ja isegi rahhiidi ravis. Asi on selles, et selles sisalduvad ained tugevdavad luukudet.
Amarandiõli võetakse immuunsüsteemi tugevdamiseks. Selleks soovitatakse iga päev juua 1 tl toodet kaks korda päevas, hommiku- ja õhtusöögi ajal. Enne kasutamist tuleb õlipudelit loksutada. Seda vahendit võetakse kuurina. Selle kestus ei tohi ületada 30 päeva. Soovitatav on selline kuur läbida kaks korda aastas, kevadel ja sügisel, kuna just sel ajal on immuunsüsteem eriti haavatav.
Kasutamine kosmeetikas
Amarandiõli ainulaadne koostis võimaldab seda kasutada kosmetoloogias. See kuulub paljude populaarsete kosmeetikatoodete, sealhulgas ka tuntumate kaubamärkide omade koostisesse. Amarandiõli niisutavad omadused aitavad säilitada naha niiskust, takistavad kuivust ja veetust, ning selles sisalduv skvaleen vastutab kollageeni säilimise eest ja hoiab ära enneaegsete kortsude teket. Selle toote põletikuvastased ja antioksüdantsed omadused aitavad võidelda aknega ja kõrvaldada aknejälgi, kiirendada igasuguste haavade ja lööbe paranemist. Veelgi enam, skvaleen reguleerib ka rasunäärmete tööd, mille talitlushäired toovad kaasa selliseid ebameeldivaid tagajärgi.

Samuti kaitseb amarandiõli nahka päikesekiirte eest ja võimaldab aktiivselt eemaldada toksiine, parandab naha seisundit.
Näole
Amarandiõli müüakse väikestes pakendites spetsiaalselt kosmeetilistel eesmärkidel. Seda võib kasutada puhtal kujul või segada teiste taimsete õlide ja ekstraktidega. Seda kasutatakse väikestes kogustes, kusjuures on oluline korraldada üldine korralik nahahooldus.
Amarandiseemnete õli võib kasutada näomassaažiks, kandes seda nahale sõrmede või pehme vatipadjaga. Kogu protseduur peaks võtma 30–40 minutit, pärast mida on soovitatav pesta nägu sooja, kuid mitte kuuma veega.
Samuti võite kasutada järgmisi retsepte:
- Mask kuivale nahale. 2 teelusikatäie õli kohta lisatakse sama palju vedelat mett ja üks toore munakollane. Kõik koostisained segatakse hoolikalt ja kantakse puhastatud näonahale. Mask pestakse 15 minuti pärast sooja veega maha. See vahend tagab sügava niisutuse ja toitumise, kõrvaldab koorumise, punetuse ja ärrituse.
- Mask tundlikule nahale. Selle valmistamiseks võetakse 40 g kõrge rasvasisaldusega kohupiima, veel parem on võtta kodust kohupiima, segatakse 2 teelusikatäie amarandiõliga. Segu kantakse puhastatud näole 15–20 minutiks. See mask aitab nahka veidi heledamaks muuta, eemaldada ärritust, kitsendada laienenud poore.
Probleemsele nahale, mis kannatab akne all, võib valmistada tooniku, kasutades 2 supilusikatäit värskelt pressitud apelsinimahla, sama palju õli ja 0,5 teelusikatäit sidrunimahla (see aktiivne komponent mõjub heledamaks muutvalt). Toonik kantakse probleemsetele nahapiirkondadele ja seejärel õhukese kihina kogu näole. Kui see on nahka imendunud, korratakse protseduuri. Ja nii mitu korda poole tunni jooksul.
Juustele
Amarandiõli on kasulik ka juustele, kuna nad vajavad samuti niisutust ja toitumist. Lisaks võitleb see peanaha kuivuse ja koorumisega ning tänu skvaleenile võimaldab vähendada sügelust ja rasuse seborröa ilminguid. Kodus võib proovida järgmisi vahendeid:
- Mask kuivadele ja rabedatele juustele. Puhas amarandiõli kantakse juuksejuurtele ja peanahale ning jaotatakse kogu juuste pikkusele. 15–20 minuti pärast võib selle tavalise šampooniga maha pesta. Samuti võib 1 supilusikatäie amarandiõli lisada valmismaskile kuivadele juustele. Siis jäetakse vahend mõjuma 5–10 minutiks ja seejärel pestakse maha.
- Mask juuste tugevdamiseks. Selle valmistamiseks võetakse avokaado viljaliha, 1 supilusikatäis lillemett ja 2 supilusikatäit amarandiõli. Kooritud avokaado viljaliha püreestatakse blenderis, seejärel lisatakse mesi ja õli ning kõik koostisained vahustatakse ühtlaseks kreemjaks massiks. Saadud vahend kantakse puhastele niisketele juustele ja peanahale, pealt kaetakse kile ja rätikuga. 20 minuti pärast pestakse mask šampooniga maha.
- Universaalne mask juustele terve läike andmiseks. Selle valmistamiseks läheb vaja mitu liitrit vaatiõlut (täpne kogus sõltub juuste pikkusest), 1 spl amarantiõli, 2 spl värskelt pressitud sidrunimahla, 1 toores munakollane. Kõik koostisosad peale õlle segatakse hoolikalt. Vahepeal soojendatakse õlut kergelt, valatakse sinna saadud mass ja segatakse hoolikalt. Selle vahendiga pestakse pead. Muidugi jääb pärast protseduuri mitte eriti meeldiv lõhn, kuid selle saab eemaldada lihtsalt juuste veega loputamisega, šampooni ei pea enam kasutama.
- Mask kuiva seborröa vastu. 4 spl vedelat mett võetakse 2 spl amarantiõli. Mõlemat koostisosa võib kergelt soojendada, kuid mitte üle 40 kraadi, sest muidu hävivad mee kasulikud ained. Segu kantakse peanahale, pannakse pähe dušimüts, peale rätik ja hoitakse juustel 30 minutit, seejärel pestakse neutraalse šampooniga.
Samuti saab amarantiõli baasil teha palsamit kuivadele juustele. Selleks võetakse 3 spl amarantiõli kohta kaks korda rohkem rummi ja paar tilka lavendli eeterlikku õli. Kõik segatakse ja hõõrutakse saadud vahend peanahasse. Protseduuri on soovitatav teha ööseks. Hommikul pestakse juured põhjalikult ilma šampooni kasutamata. Vett ei säästeta, muidu ei saa ebameeldivat lõhna kõrvaldada.
Kehale
Amarantiõli võib suurepäraselt asendada tavalist massaažiõli. Seda võib kasutada kõhu, reite, tuharate ja rinna nahale. Lisaks aitab see võidelda tselluliidiga. Nendel eesmärkidel on soovitatav seda kasutada vähemalt kaks korda nädalas.
Amarantiõli võib olla ka suurepärane alternatiiv kätekreemidele, kuna see pehmendab, niisutab ja toidab nahka. Variandina võib lisada väikese koguse amarantiõli tavalisele kätekreemile. Eriti kasulik on seda teha talvel, kui nahk kannatab külma käes.
Suvel kasutatakse amarantiõli päevituse kinnitamiseks, sellele ilusa tooni andmiseks ja samal ajal naha kaitsmiseks ultraviolettkiirte negatiivse mõju eest. Selleks määritakse pärast päikese käes viibimist nahka väikese koguse amarantiõliga või lisatakse seda tavalisele niisutavale kreemile. Kui õli kantakse puhtal kujul, lastakse sellel 10 minutit imenduda, seejärel eemaldatakse ülejääk pabersalvrätiga.
Amarantiõli peetakse väga kasulikuks küünte tugevdamiseks. Selleks tehakse spetsiaalseid vanne. Nende koostis valmistatakse nii – 2 spl õli segatakse 1 spl värskelt pressitud sidrunimahlaga. Sõrmed kastetakse sellisesse vanni 15–20 minutiks. Kõige parem on seda protseduuri teha enne magamaminekut ja pärast seda panna kätte pehmed puuvillased kindad, et õli hästi nahka imenduks. Kui on vaja pärast seda küüsi lakkida, tuleb nende pind täiendavalt alkoholiga rasvatustada.
Amarandiõli kulinaarias
See toode võib toiduvalmistamisel asendada oliiviõli. Kõige sagedamini kasutatakse seda salatite maitsestamiseks ja külmade kastmete valmistamiseks. Lisaks soovitavad toitumisspetsialistid seda lisada täisterapudrule, kuid ainult väikestes kogustes. Seda võib lisada isegi küpsetistesse taimse õli asemel, ja sel juhul omandavad harjumuspärased tooted vürtsikaid noote ja muutuvad isegi maitsvamaks – rääkimata sellest, et ka tervislikumaks.
Kas amarandiõlil saab praadida
Seoses amarandiõli kuumutamise võimalusega on erinevaid arvamusi. Mõned eksperdid arvavad, et see on täiesti lubatud, sest isegi kõrge temperatuuri mõjul ei teki selles tootes kahjulikke aineid. Teised aga märgivad, et praetud toidud ei ole üldiselt tervislikud ja et selline töötlemisviis hävitab osa amarandiõlis sisalduvatest kasulikest ainetest. Nii et igaüks otsustab ise, kas seda praadimiseks kasutada või mitte.
Kahju ja vastunäidustused
Peamiseks vastunäidustuseks on individuaalne talumatus nii õli kui tervikuna kui ka selle koostisosade suhtes. Kui amarandiõli kasutamise ajal ilmnevad ebameeldivad sümptomid nagu nahalööbed, tugev iiveldus, mõnikord ka oksendamisega, samuti peavalud, kõhulahtisus, kõrvetised ja düspepsia nähud, tuleb selle toote tarbimine lõpetada. Need kõik on allergilise reaktsiooni ja individuaalse talumatuse tunnused.

Ettevaatlikult tarbitakse amarandiõli teatud krooniliste haiguste korral, nagu kõrge happesusega gastriit ja mao- ning soolehaavandid (eriti ägenemise staadiumis), koletsüstiit, kõhunäärme talitlushäired, püelonefriit, mis on seotud neerude põletikuliste protsessidega.
Kuidas valida ja säilitada
Kõik amarandi kasulikud omadused avalduvad ainult siis, kui tarbitakse kvaliteetset õli. Selle kontsentreeritud vormi on võimalik saada ainult külmpressimise meetodil, kus tootmiskeskkonna temperatuur ei ületa +36–37 °C. See peab kindlasti olema toote etiketil märgitud. Sellist õli nimetatakse mõnikord elusaks õliks.
Kvaliteetne toode on helepruuni tooni, rohekate varjunditega. Selle maitse on spetsiifiline, kuid üsna meeldiv. Paljud iseloomustavad seda pähklisena, kuid mainivad kerget mõrkjust, mis annab vürtsikust.
Amarandiõli tuleks hoida toatemperatuuril, pimedas ja kuivas kohas, sest päikesekiired hävitavad selle kasulikud ained.
Kuidas kodus valmistada amarandiõli
Kodustes tingimustes on kõige lihtsam viis amarandiõli saamiseks ekstraheerimine. Selleks pole isegi vaja võtta selle kultuuri seemneid, võib lihtsalt osta kvaliteetset jahu nendest, võtta oliivi- või päevalilleõli, mis sõna otseses mõttes aitavad toorainest välja tõmmata kõik selle kasulikud ained, sealhulgas skvaleeni. Siiski on nende kontsentratsioon ikkagi madalam kui valmis külmpressitud õlil. Veelgi enam, puuduvad garantiid, et päevalilleõli on valmistatud seemneid keemiliste reaktiividega töötlemata.
Siiski, kui on kindlus tooraine kvaliteedis, võimaldab kodune õli valmistamise viis saada suurepärase toote toidu- ja kosmeetiliseks kasutamiseks. Toimingute algoritm on järgmine:
- Võetakse 1 kg amarandiseemneid ja jahvatatakse see portsjonitena kohviveskis jahu saamiseks. Kvaliteetsema toote saamiseks on soovitatav toorainet eelnevalt pannil ilma õlita kergelt röstida. Siis on jahul meeldiv pähkline lõhn.
- Kolmeliitrisse klaasanumasse valatakse 1 liiter külmpressitud oliivi- või päevalilleõli.
- Õli sisse lisatakse amarandijahu, aeglaselt, pidevalt segades saadud massi, et ei tekiks tükke, kuni see muutub ühtlaseks.
- Anum suletakse tihedalt plastkorgiga ja pannakse pimedasse kohta 14–21 päevaks. Aeg-ajalt tuleb anumat kontrollida ja sisu loksutada.
Määratud aja möödudes tuleb õli paksust eraldada. Filtreeritakse see tavalise neljakordse marli abil, et saada väikesed silmad. Läbi selle omatehtud filtri valatakse õli eraldi anumasse. Marli koos allesjäänud paksusega tuleb veel korralikult välja väänata, et saada rohkem õli. Seda kõike tehakse käsitsi ja on selge, et pärast seda jääb jahusse siiski teatud kogus õli. Seetõttu ei pea seda ära viskama. Seda saab kasutada kompresside või kosmeetiliste maskide jaoks. Ainult seda tuleb hoida külmkapis ja eelistatavalt tumedast klaasist anumas. Ja isegi kui õnnestub see nii hästi välja väänata, et pressimisjääk tundub kuiv, saab seda siiski kompresside jaoks kasutada.
Kuidas amarandiõli võtta
Õli energeetiline väärtus on väga suur ja seda toodet ei soovitata suurtes kogustes tarbida. Täiskasvanu päevane norm ei tohiks ületada 10 ml, lapse puhul 5 ml (ja ainult pärast allergilise reaktsiooni kontrollimist). Samal ajal ei soovitata õli tarbida tühja kõhuga, seda saab teha ainult söögi ajal, 1 tl hommikul ja õhtul. Ravikuur ei ületa ühte kuud ja loomulikult tuleb enne selle alustamist konsulteerida arstiga.
Välispidisel kasutamisel võetakse amarandiõli sõna otseses mõttes mõne tilga kaupa, et määrida kahjustatud nahapiirkondi. Imendumata jäägid eemaldatakse kosmeetilise salvrätikuga. Kui õli kasutatakse päikesekaitseks, kantakse see enne randa või solaariumit kõigile avatud kehapiirkondadele ja selleks võib kuluda kuni 10 ml toodet. Kuid tuleb mõista, et pärast päikeseprotseduuride lõppu tuleb nahka uuesti õliga määrida. Et vältida üleannustamist, on parem lisada väike kogus – kuni 2–3 ml pärastpäevituse losjooni.
Huvitavaid fakte amarandist
Mõnikord nimetatakse seda taime „asteekide leivaks”. Tõepoolest, kolumbuse-eelsed tsivilisatsioonid kasutasid amaranti aktiivselt kulinaarias, seda peetakse isegi üheks vanimaks kultiveeritud teraviljaks. Pealegi kasvatasid seda nii maiad, asteegid kui ka inkad, kuid kõik teadsid seda erinevate nimede all – näiteks nimetasid ühed seda huatliks, teised aga bledoks. Kreeka keelest tõlgituna tähendab „amarant” „lille, mis ei närtsi”.

Pärast Hispaania vallutust Ladina-Ameerikas lõppes amarandi kasvatamine, selle istandused säilisid ainult kaugemates piirkondades, kuhu kolonisaatorid ei jõudnud. Kuid järk-järgult pöörati amarandile taas tähelepanu. Seda enam, et seda kasvatati ka Indias ja Nepaalis, kus iidsetest aegadest oli teada selle tervendavad omadused.
Praegu on see taim populaarne kogu maailmas. Jaapani arstid võrdlevad amarandi rohelist koostiselt kalmaari lihaga. Arvatakse, et see on ideaalselt tasakaalustatud valkude, vitamiinide ja muude kasulike komponentide olemasolu poolest. Veelgi rohkem organismile vajalikke aineid sisaldavad selle kultuuri seemned. Idandatud terad on oma keemilise koostise poolest lähedased emapiimale.
Tänapäeval, kui inimkond seisab silmitsi toidukriisiga ja valitsused otsivad kultuure, mis suudaksid seda probleemi lahendada, on amarant muutunud eriti väärtustatuks. ÜRO nimetas seda isegi 21. sajandi kultuuriks. Sellest saadakse mitte ainult seemneid ja jahu, vaid ka eespool kirjeldatud õli, mis oma kasulike omaduste poolest ületab astelpajuõli ja mida saab kasutada isegi kiiritustõve raviks. Kahjuks on tootel üks puudus – see on üsna kallis, edestades selle näitaja poolest kõiki taimseid õlisid.
«Tähtis: kogu teave saidil on esitatud üksnes tutvumise eesmärgil. Enne mõne soovituse rakendamist konsulteerige erialaspetsialistiga. Ei toimetus ega autorid kanna vastutust võimaliku kahju eest, mida materjalid võivad põhjustada.»
